Lekker slapen doe je zó

Lekker slapen doe je zo

Op naar dromenland met deze 8 tips! Schaapjes tellen, slaapthee drinken we kunnen de oude slaaprituelen inmiddels dromen. Maar wat als deze niet helpen? Er zijn nog veel meer dingen die je kunt proberen om sneller in slaap te vallen, óf om ervoor te zorgen dat je weer in een dag/nacht ritme komt. Geen jetlags of slapeloze nachten meer met deze tips:

1. Bewegen maar. Ja, dat moet!

We weten inmiddels allemaal dat je van bewegen energie krijgt, en dat bewegen je fijner in je vel laat voelen letterlijk én figuurlijk :). Maar het helpt ook bij beter slapen. Put jezelf overdag goed uit, dan val je ’s avonds als een blok inslaap. Ruim je kamer eens goed op, en dan heb ik het over alle handelingen die bij een schoonmaaksessie komt kijken, uitzoeken, opruimen, stofzuigen, dweilen en verschonen. Voor de sportievelingen kun je een paar rondjes gaan hardlopen, of doe mee aan een (proef)groepsles in de sportschool. Zo werk je niet alleen aan je conditie maar ook aan je nachtrust win-win situatie.

2. Ssssssst

Hoe graag je ook in bed ligt met een muziekje in je oor of Netflix, stilte is je grote vriend. Ondanks dat sommige mensen in slaap kunnen vallen met achtergrondgeluiden, blijft een gedeelte van je hersenen actief omdat deze de geluidsstralingen opvangt. Resultaat: je wordt niet uitgerust wakker. Op deze manier leer je jouw hersenen licht te slapen en wakker te worden bij elk klein geluid. Stilte is dus echt het beste, of nou ja, zo stil mogelijk. Vriendje die snurkt? Een buurman die luidruchtig is? No excuse, er bestaan altijd nog oordopjes.

3. Avondritueel

Bereid jezelf goed voor op de nacht. Neem een lekkere warme douche, dit is namelijk goed voor je doorbloeding. Zorg er wel voor dat je niet met nat haar gaat slapen, want een nat hoofd doet je lichaamstemperatuur zakken. Neem in de tussentijd een lekker een kopje thee, (zonder theïne)! en maak het wat donkerder in je kamer zodat je lichaam weet dat je bijna gaat slapen (je lichaam maakt dan melatonine aan, een slaaphormoon). Lees nog even een goed boek, of magazine want we weten allemaal dat het licht van onze telefoon, laptop, etc. ervoor zorgen dat je hersenen wakker blijven. Maar we weten ook allemaal dat dat in praktijk niet gaat lukken:) i’ve been there done that. Maar als je een echte slechte slaper bent, raad ik dat wel af.

4. Dear stress, let’s break up

Een ontspannen mood is belangrijk voor je nachtrust. Voor zover dat gaat lukken in een tijd waarbij je het liefst overal tegelijk wilt zijn, het altijd goed wilt doen en dan vooral voor een ander en waar je van voor niet weet of je van achteren nog leeft. (Bij wijze van spreken). Zit je nou toch iets dwars schrijf het dan op. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar je houdt je hersenen wakker door te malen, en malen doen voor het slapen gaan het meest. Je hersenen zijn namelijk bang om het te vergeten waarover je maalt. Schrijf het op in een paar zinnen, en kijk er ’s ochtends pas weer naar. Een boekje naast je bed.

5. Dress smart or not at all

Velen onderzoeken tonen aan dat je slaapkwaliteit ten goede komt al je weinig kleding draagt tijdens het slapen. Je kunt nu 2 dingen denken 1: welke onderzoeken? “ze” zeggen altijd onderzoek toont aan, maar welk onderzoek en is dat wel te vertrouwen? en 2: Hoe slaap jij dan? Nou ik zal je vragen maar meteen beantwoorden. 1 is het onderzoek betrouwbaar? Nee, heel simpel. Je bent zelf geen onderdeel van het onderzoek geweest, (of wel dan telt deze kwestie niet voor jou!) en elk mens is anders dus nee. Maar er zijn zo veel onderzoeken geweest, mét logische verklaring dat je er bijna wel in moet geloven. Je lichaam bepaald namelijk ’s nachts zelf graag de temperatuur. En als jij in je onesie ligt opgerold in je dekbed raak je als je het warm hebt je lichaamswarmte slecht kwijt óf als je het koud had, houdt je jezelf koud omdat je lichaam niet hard gaat werken om jou warm te maken omdat hij bang is voor oververhitting. En om maar meteen op kwestie 2 te antwoorden, het ligt een beetje aan het seizoen, maar zeker geen dikke pyjama of onesie;)

6. Werk aan je slaapcyclus

Elke nacht doorloop je verschillende slaapfases. De REM-slaap, (droomslaap), en de non-REM-slaap (normale slaap). Deze slaapfases heten de slaapcyclus die je zo’n vier tot zes keer per nacht doorloopt. Deze slaapfases duren zo’n 90 min. De meeste mensen hebben gemiddeld zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Maar niet altijd, er zijn uitzonderingen. Sommige mensen hebben aan zes uur slaap genoeg, anderen hebben meer dan acht uur per nacht nodig om zich goed te voelen (zoals ik haha). Check daarom goed welk aantal uur slaap bij jou het beste werkt. Wanneer voel jij je goed? Pas deze slaapduur aan, aan je ritme. Weet je dat je vroeg op moet staan? Ga dan iets eerder naar bed om aan je uren te komen. Er is geen man overboord wanneer je met uitgaan een nachtje doorhaalt, maar door die kleine regelmatigheid die je toepast gaat er een (droom)wereld voor je open.

7. Frisse lucht

Heel belangrijk, zuurstof. Zorg er altijd voor dat je, je raam overdag eens op een kier zet, ook als het hartje winter is. Frisse lucht is écht belangrijk. Naast dat je kamer benauwderig wordt kun je ook door een zuurstof te kort (Huh wat? Ja echt!) wakker worden met een flinke doses hoofdpijn. Hallo kater! maar waar was dan de drank?

8. We wonen niet in Spanje

Pas op met powernap’s en siësta’s, het risico bestaat dat deze je vermoeider maken omdat je een volledig slaapfase niet afmaakt. Ook verstoort het je slaap- wakkerritme waar je net zo hard aan gewerkt hebt. In landen waar een siësta normaal is ligt dit anders, elk land heeft zijn eigen werkdruk, normen en waarden, kortom de mentaliteiten verschillen. However, powernaps kunnen soms een uitkomst bieden bij vermoeidheid overdag. Zorg dan wel dat je dit niet voor 30, maar minimaal 90 min doet.

 

LIEFS, LYSHA

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams – Eleanor Roosevelt
2017-12-04T07:40:52+00:00december 4th, 2017|Mind style, Tips|0 Comments

Leave A Comment

CommentLuv badge