De kunst van het nee zeggen

Het is maar zo’n kort woordje: nee. Toch zeggen wij vrouwen het niet graag. Het komt bot over, en onbeleefd. Tenminste, dat denken we. Maar er is niets mis met nee zeggen. (Heb ik ook moeten leren hoor, en ik leer het nog iedere dag wanneer ik in een situatie terecht kom waar nee zeggen simpelweg nodig is, zodat je hoofd niet overstroomt, je niet te veel hooi op je vork neemt of omdat je er simpel weg niet bij of in betrokken wil worden). Mannen hebben minder moeite met ‘nee’ zeggen blijkt uit verschillende onderzoeken. Heeft hij ergens geen zin of tijd voor? Dan zegt hij gewoon ‘nee’. Een vrouw denkt vaak over hoe ‘nee’ zeggen op de ander overkomt en offert zich dus snel op. Dus vrouwen kunnen dus best wel wat tips gebruiken!

 

Keep your mouth shut

Wij vrouwen willen graag meteen antwoorden. Dat doen we uit loyaliteit. Maar dit hoeft helemaal niet. Je kan best zeggen: “Goh, wat leuk (of niet) maar ik moet er nog even over na denken”. Geen smoesjes verzinnen zoals: “Ik moet nog even kijken of mijn agenda het toelaat” Tenzij dat echt zo is natuurlijk. Maar je geeft die ander dan wel de kans het te verzetten en kom dan nog maar eens met een tweede smoes. Zo blijf je bezig. Blijf eerlijk naar een ander, dan ben je dat ook naar jezelf.

 

Verander niet van uitspraak

Als je dan toch zo nodig meteen je mond moet opentrekken met een “Ja is goed”, of “Nee” blijf daar dan bij. Als je eerst ‘nee’ zegt, maar vervolgens terugkomt op je beslissing stelt die ‘nee’ van jou niks meer voor (Hetzelfde geldt voor ‘nee’). Wij vrouwen houden graag de deur nog een beetje open met smoesjes, maar na een tijd geloven mensen toch niet meer dat je het écht niet zal doen, en blijven ze het vragen omdat je uiteindelijk toch wel over stag gaat. Probeer je dus bij je uitspraak te houden. Je kan best achteraf eens zeggen, goh bij nader inzien had ik toch gekund. Maar alleen als je dit nodig vindt en van plan bent niet vaker ‘nee’ tegen deze persoon te zeggen.

 

Let eens op hoe anderen nee zeggen

Op wat voor manier zegt iemand ‘nee’ tegen jou? En hoe voel jij je daarna? Denk je er überhaupt nog aan? Ben je gekwetst? voel je je aangevallen? Of doet het je niets? Zo kun jij leren van anderen en er wie weet iets van opsteken.

 

Geef meteen een compliment

Vaak gaat het erom hoe je ‘nee’ zegt. Je kunt om het minder “bot” over te laten komen een compliment geven bijvoorbeeld: “Wat aardig/lief/leuk dat je als eerst aan mij denkt maar het komt mij nu/deze maand/aankomende tijd niet zo goed uit ik heb het erg druk maar een volgende keer zeker”. Je geeft de ander dan ook weer een goed gevoel. Dat laatste kun je trouwens het beste achterwege laten als je niet van plan bent om verder met het desbetreffende persoon af te spreken. Het woordje sorry hoef je trouwens bijna nooit te gebruiken, jij hoeft je dit te excuseren voor wat iemand anders aan jou vraagt.

 

Geen verantwoording nodig

Probeer je niet schuldig te voelen omdat je ‘nee’ zegt. Het school/werk voorbeeld: Je meld je ziek maar bent helemaal niet verplicht te vermelden wat je precies hebt. Of je moet naar de huisarts, vrouwen zijn al snel geneigd te vertellen waarom ze dan naar de huisarts moeten omdat ze anders denken dat iemand de ernst er niet in zal zien en je dus geen vrij/begrip geeft. Mocht je wel graag vertellen wat er scheelt is dat natuurlijk aan jou:)

 

“Nee” is een rotwoord

Als je ‘nee’ een rotwoord vindt gebruik hem dan ook niet. Zeg dan bijvoorbeeld: “Ik sla een keertje over thanks”, of “Het komt mij niet zo goed uit”, of “Misschien een andere keer”.

 

Om het even lekker positief af te sluiten: Je bewijst een gunst tegen de persoon waar tegen je ‘nee’ zegt. Als je elke keer ja zegt tegen van alles kun je, je nooit volledig focussen aan deze “projectjes”. Hierdoor word je sneller gestrest en waarschijnlijk onbetrouwbaar, omdat je je afspraken niet na kunt komen. Denk aan te laat zijn, iets vergeten te regelen etc.
Probeer jezelf te beschermen tegen ‘geleefd worden’ zo kun jij je bezighouden met dingen die jij leuk en belangrijk vindt! Van die energie profiteren anderen van. Win=win.
Blijf eerlijk naar een ander, dan ben je dat ook naar jezelf.

 

LIEFS, LYSHA

 

2018-01-30T19:03:21+00:00januari 30th, 2018|Mind style|0 Comments

Leave A Comment

CommentLuv badge